Laat je verrassen door het prachtige Schotland!

Schotse Hooglander, Schotland

Schotland is een prachtig land, en voor velen de ideale vakantiebestemming. Het is het land van de Schotse whisky, het pure noorden en de prachtige eilanden. Schotland is ook het land waar het mythische wezen ‘’het monster van Loch Ness’’ zou leven. Zowel op de Schotse eilanden als op het vasteland zijn er veel mooie dingen te bewonderen, Schotland is tevens ook een hele goede vakantiebestemming voor mensen die de voorkeur geven aan een autovakantie, de mooie, rustige wegen door het prachtige Schotse landschap kunnen voor een onvergetelijke ervaring zorgen.

Echter, Schotland is niet alleen een land dat geschikt is als vakantiebestemming, Schotland is bijvoorbeeld ook het land waar je als automobilist aan de linkerkant van de weg dient te rijden, en zo zijn er nog wel een aantal andere dingen waar je in Schotland rekening mee dient te houden.

Waarom op vakantie naar Schotland?

Allereerst benoemen we even een aantal redenen waarom je als toerist überhaupt voor Schotland zou kiezen, zo kun je gelijk bepalen of Schotland voor jou een goede vakantiebestemming is, maar voor iedere reiziger zitten er aan Schotland wel voordelen.

Schotland is uitermate geschikt voor de mensen die houden van rondreizen tijdens de vakantie. Schotland kent veel veelzijdige regio’s, en dus zie je veel soorten pracht in één land. Elke reis kent vele hoogtepunten doordat je te maken krijgt met de vele facetten die Schotland een reiziger kan bieden. De Noordelijke Hooglanden is een van de vele voorbeelden waar je als avontuurlijke toerist helemaal tot je recht komt.

Door middel van de mooie natuur en het weer, is het in Schotland net alsof je door een levend schilderij wandelt. Je kunt je echt één voelen met alles wat er te beleven valt. Schotten zijn ook enorm vriendelijk en gastvrij. Je kunt in elk dorpje terecht voor een lekkere bak koffie, of een heerlijke home-made maaltijd.

De Schotse natuur zit vol verrassingen, dat maakt hem ook zo bijzonder. De noordwestelijke regio in Schotland is een van de mooiste regio’s om te bezoeken. Dit is een van de plekken, wanneer je bijvoorbeeld 2 keer in een jaar op reis naar Schotland zou gaan, waar je van zou denken dat je op een totaal andere locatie bent dan voorheen. Dit is wat Schotland zo bijzonder maakt, niet alleen de regio’s zijn veelzijdig, maar de individuele locaties zijn dit dus ook, omdat deze met de seizoenen mee compleet kunnen veranderen.

Het weer in Schotland

Wat voor jou als vakantieganger natuurlijk een belangrijk aspect is bij de keuze voor een vakantiebestemming, dan is dit het weer. Schotland staat er om bekend dat het een vrij ‘’nat’’ land is, en deze bewering klopt ook enigszins. Schotland heeft een gematigd zeeklimaat, dus milde winters, warme zomers.

De Schotse Hooglanden zijn dus ook vrij nat, en koel. Hier valt vrij veel neerslag, gemiddeld 250 dagen per jaar, waarvan er ongeveer 100 dagen bij zijn dat er sneeuw valt. Grote delen van dit gebied zijn tijdens de winterperiode dan ook bedekt met een fikse lading sneeuw.

In het Zuid-Schots Bergland is het ook vrij nat, dit gebied strekt zich uit over zo ongeveer het hele zuiden van Schotland. Hier valt er in de winterse periode veel sneeuw, maar een stuk minder vaak dan in de Schotse hooglanden.

In het laagland van bijvoorbeeld Glasgow tot Edinburgh, valt vaak minder regen dan in de hoger gelegen gebieden.

De verschillen in neerslag hangen af van verschil in hoogte, en het verschil in streek. Het overgrote deel van de buien voert aan vanuit de westelijke richting, dus hier zal je meer last hebben van neerslag dan in het oosten.

Echt lekker Schots

Wat je natuurlijk ook wilt weten, welke lekkernijen kan ik in Schotland vinden? Schotland staat ook bekend om de gerechten die zij produceren, afkomstig uit lokale ingrediënten, dus het land kent ook veel regionale delicatessen.

De echte nationale Schotse lekkernij is toch echt wel Haggis. Dit is in Schotland echt een feestmaaltijd, en deze wordt in Schotland veel gegeten tijdens bijvoorbeeld een familiediner. Dit is een vleesgerecht gemaakt van schapenvlees.

Dat is echt de nationale klassieker, maar er zijn ook nog andere gerechten die je in Schotland vaak op de kaart gaat zien. Zo heb je ook fish & chips, bloedworst, lorneworst, bridies, echte Schotse taarten, zandkoek, aberdeenshirebroodjes, dundeecake en nog veel meer!

Je kunt traditionele Schotse producten over de hele wereld kopen, bloedworst van Stornoway en rund- en lamsvlees van Orkney zijn een aantal van de vele voorbeelden van Schotse producten met een beschermde status.

Net is al even kort genoemd dat in Schotland ook lokale lekkernijen deel uit maken van de cultuur, de lokale kwaliteitsproducten zijn daar te vinden op locatie op de lokale markten, je kunt hier ook de mensen ‘’achter het product’’ ontmoeten, dat is ook altijd een leuke ervaring.

De beste plaatsjes om te bezoeken

Wat zijn nu de meest interessante plaatsen in Schotland? We hebben de 3 meest speciale steden even op een rijtje gezet.

Een van de meest populaire steden om te bezoeken is Edinburgh, de hoofdstad. De stad kent veel historische gebouwen, en veel hiervan staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Edinburgh vind je ook veel leuke en gezellige festivals in de zomer, waar je samen met lokale bevolking lekker kunt genieten. Edinburgh heeft veel mooie kastelen om te bezoeken, maak je klaar voor de mooiste bezienswaardigheden zoals je deze nog nooit hebt gezien.

Hoewel Edinburgh de hoofdstad is, is dit niet de grootste stad van het land, dat is Glasgow. De stad loopt precies door de rivier de Clyde. Glasgow kent een hele mooie, maar ook een aparte stijl van architectuur. Je kunt veel moderne gebouwen vinden, maar ook heel veel Victoriaanse soorten gebouwen. Dit alles zorgt voor een mooi en bijzonder plaatje. Ook zijn er veel leuke en gezellige pleinen waar je even goed tot rust kunt komen onder het genot van een lekkere kop koffie. De combinatie van dit alles maakt Glasgow een interessante stad.

Een plaatsje dat zeker niet mag ontbreken op de lijst is Stirling, dit omdat dit plaatsje heel rijk is aan geschiedenis. De stad ligt centraal, en is makkelijk bereikbaar. Dit kleine stadje heeft een belangrijke rol gespeeld in de Schotse veldslagen, waar nu op sommige plekken nog steeds sporen van te herkennen zijn. Er zijn ook mooie torens waar je een goed en mooi uitzicht over zowel de stad als het landschap.

De mooiste attracties

Edinburgh Castle is een van de bekendste bezienswaardigheden van Schotland, het werd al bewoond rond 600 voor Christus. Het kasteel is een van de vele Schotse kroonjuwelen, en het is iets wat je in je leven gewoon eens gezien moet hebben.

The Isle of Skye behoort tot de mooiste stukjes natuur van Europa. Het is een gebied met vele culturele bezienswaardigheden, op dit eiland kun je makkelijk een aantal dagen blijven om lekker tot rust te komen. Je kunt hier lekker wandelen en proeven van de cultuur.

Je kunt ook een boot tripje maken bij een van Schotland haar meest bezochte plekken, Loch Ness. Je kunt hier op zoek naar het mythische wezen wat tot op heden niemand heeft weten te vinden. Het mooie zoetwatermeer is prefect voor een rondvaart, kan jij Nessie spotten?

Dunnet Head is een prachtig Schots schiereiland. Je vind hier een vuurtoren en andere faciliteiten die tijdens de Tweede Wereldoorlog, en tijdens de Koude Oorlog gebouwd zijn en benut werden. Velen denken dat Dunnet Head de meest noordelijke plek van Schotland is, dit is echter niet zo, dit zijn de Orkney- en Sheteilanden, 275 kilometer verderop.

Veel gestelde vragen over Schotland

Welke taal spreken de Schotten?

De Schotten spreken hoofdzakelijk Engels, maar dit is wél een wereld van verschil met Engeland. De Schotten hebben echt een tongval, waardoor het lijkt alsof ze soms hele woorden weglaten. Maar vaak doen ze hun best om zich zo goed mogelijk verstaanbaar te maken tegenover toeristen.

Hoe kan ik betalen?

De Schotse munteenheid is de GPB, ofwel de Pound Stirling, check van te voren even te wisselkoers om oplichting te voorkomen, deze kunnen wij hier niet geven, omdat deze met de seconde op een dag verandert.

Wat is het tijdsverschil met Schotland?

Het is in Schotland één uur vroeger dan bij ons in Nederland.

Heb ik een visum nodig?

Nee, als Nederlander heb je geen visum nodig, je hebt enkel een geldig reisdocument nodig. Een paspoort of een Europese ID-kaart is dus voldoende.

Laat je verrassen door het prachtige Schotland!
Schuiven naar boven