Beleef Schotland in Inverness

Inverness Schotland

Als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden is Inverness het ideale startpunt voor jouw Schotse vakantie. Inverness betekent in Gaelic letterlijk “mond van de rivier Ness”. De rivier Ness stroomt vanuit het meer van Loch Ness, dat uiteraard bekend staat om zijn monster, en mondt uit in Moray Firth, een prachtige baai, waar je regelmatig dolfijnen kunt spotten. Deze stad heeft alles, wat je in een stad zoekt, terwijl je op een steenworp afstand kunt genieten van prachtige natuurgebieden.

Hoe kom je in Inverness?

Inverness is gemakkelijk vanuit Nederland te bereiken. Vanaf Schiphol vertrekken elke dag meerdere vluchten naar het vliegveld van Inverness. Dat is ideaal voor een stedentrip. Je kunt ook met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle. Het voordeel hiervan is, dat je ’s nachts reist en op de boot slaapt en dat je je eigen auto mee kunt nemen. Zo kun je uitgerust aan je reis beginnen. Vanaf Newcastle is het 5 á 6 uur rijden. Als je Inverness wilt bezoeken als onderdeel van een langere rondreis door Schotland, is dit de beste manier om er te komen.

Inverness en Schotland beschikken daarnaast over uitstekend openbaar vervoer. Met een bus- en treinstation kom je gemakkelijk vanuit Glasgow of Edinburgh in de stad.

Wat is er in Inverness te doen?

In Inverness is van alles te doen. Loop bijvoorbeeld eens de City Centre Trail. Deze wandeling voert je langs alle bezienswaardigheden en historische gebouwen. Bij de Tourist Information vind je een kaart met deze wandeling en meer informatie over de monumenten waar je langskomt.

Daarnaast biedt Inverness verschillende toeristische attracties.

St Andrews Cathedral

Deze kathedraal is een van de eerste Britse kathedralen, die na de reformatie gebouwd werd. De bouw begon in 1862 en de kathedraal werd in 1869 geopend voor publiek. Deze prachtige gotische kathedraal is een bezoek waard om zijn pilaren, glas-in-lood ramen en bijzondere interieur. Je vindt hier bijvoorbeeld een doopvont van wit marmer.

Inverness Castle

Dit kasteel is niet zo oud als het lijkt. Het is namelijk rond 1830 gebouwd op de plek van een vroegere Middeleeuwse burcht, die in de 18e eeuw door brand verwoest werd. Het kasteel is gebouwd om dienst te doen als rechtbank en gevangenis en wordt nog steeds als zodanig gebruikt. Het is daarom ook niet van binnen te bezoeken, maar vanuit de toren biedt het wel een prachtig 360 graden uitzicht over Inverness en omgeving.

Inverness Museum & Art Gallery

In dit museum kun je je verdiepen in de fascinerende geschiedenis van de Schotse Hooglanden en de Highlanders. Je leert alles over de omgeving, van het ontstaan van het prachtige landschap van de Hooglanden en het ontstaan van de taal Gaelic tot Inverness in deze moderne tijd. Er is niet alleen veel te zien, maar ook veel te doen. Door steeds wisselende tentoonstellingen is er in dit museum altijd iets nieuws te ontdekken.

Rivier de Ness

Langs de rivier de Ness kun je prachtig wandelen. Voor deze wandeling zijn geen wandelschoenen nodig, want je loopt alleen over aangelegd paden, die ook toegankelijk zijn voor rolstoelen en kinderwagens. De totale wandeling kost je ongeveer een uur. Vanaf de oever kun je via traditionele victoriaanse bruggetjes naar de Ness eilanden lopen. Op deze eilandjes vind je mooi park met verschillende soorten bomen.

Botanische tuinen

Iets voorbij de Ness eilanden vind je aan de oever van de Ness de botanische tuinen. In de kassen zijn diverse tropische planten te zien en er is een cactustuin. Daarnaast kun je er genieten van een lekker kopje koffie of thee met een heerlijk gebakje.

Fort George

Vlakbij Inverness vind je Fort George, een van de mooiste forten van Europa. Het kostte 22 jaar om dit fort te bouwen, maar dat was de moeite waard, want het wordt inmiddels al 250 jaar gebruikt door het Schotse leger. Hoewel Fort George nog steeds in gebruik is als kazerne, kan het ook bezocht worden door toeristen. In het fort bevindt zich het Highlanders Museum, daarnaast kun je de collectie oude wapens bewonderen en een tentoonstelling over het leven van soldaten door de eeuwen heen. Vergeet ook de hondenbegraafplaats niet, dit is 1 van de 2 begraafplaatsen in Schotland voor honden, die in het leger hebben gediend. Verder biedt het fort een mooi uitzicht over de baai, waar je regelmatig dolfijnen kunt zie jagen en spelen.

Culloden Batllefield

Even buiten Inverness kun je een bezoek brengen aan het slagveld van Culloden. Hier vond in 1746 de Slag van Culloden plaats, de laatste veldslag tussen de Jacobieten, waar vooral veel Hooglanders toe behoorden, en het regeringsleger. Deze veldslag en de nasleep ervan veroorzaakte veel slachtoffers en betekende het einde van het Schotse Clan-systeem. In het bezoekerscentrum leer je alles over deze slag vanuit het perspectief van beide partijen. Door middel van film en verschillende audio presentaties waan je je op het slagveld. Bij het bezoek aan het bezoekerscentrum hoort ook een audiotour aan het slagveld zelf.

Winkelen in Inverness

Inverness biedt veel mogelijkheden om te winkelen. Breng een bezoekje aan het Eastgate Shopping Centre. In dit winkelcentrum van meer dan 32.000 m2 vind je alle winkels, die je nodig hebt. Kledingwinkels, zoals de H&M, Marks & Spencer en Next, maar ook boekwinkels, interieurwinkels en speelgoedwinkels. Als je moe bent geworden van al dat winkelen, kun je uitrusten bij een van de vele eetgelegenheden, die het winkelcentrum rijk is. Je vindt hier bekende restaurants, als de Burger King en Subway, maar je kunt ook kiezen voor een lekker gezond sapje bij de Fuel Juice Bar.

Eten en drinken

Natuurlijk kun je ook buiten het Eastgate winkelcentrum lekker eten. Er is voor elk wat wils, van restaurants aanbevolen in de Michelin-gids tot kleine, gezellige gastropubs. Omdat Inverness een kustplaats is, kun je hier ook terecht voor heerlijke zeevruchten of fish and chips! Als je het aandurf,t kun je natuurlijk ook het traditionele Schotse gerecht Haggis proberen. Je bezoek aan Schotland is niet compleet zonder een afternoon tea. Ook hiervoor kun je in Inverness terecht. Om je echt in de Schotse cultuur onder te dompelen kun je natuurlijk niet om een goed glas whisky heen. Daarvoor ga je naar de Highland Malt Whisky Experience. Hier kun je onder het genot van de beste whisky’s genieten van traditionele muziek en fascinerende legendes.

Eten en slapen

Ook voor een of meerdere overnachtingen is Inverness jouw plek. Er zijn verschillende soorten accommodaties, waar jij de nacht door kan brengen. In het centrum van de stad vind je verschillende grote en kleinere hotels en “guest houses”. Met een kleiner budget kun je terecht bij het Inverness Student Hotel met slaapzalen voor 5 tot 10 personen. Net buiten de stad zijn een aantal campings, waar je zowel met je caravan als met je tent terecht kan. Op een aantal campings, bijvoorbeeld Bunchrew Caravan Park, kun je ook een chalet of stacaravan huren.

Beleef Schotland in Inverness
Schuiven naar boven